Kennis

De vijf van IJver | tips voor het sluiten van een huurovereenkomst

Het sluiten van een huurovereenkomst kan voor jou als huurder best spannend zijn. Je gaat immers een langjarige verplichting aan die grote impact heeft op jouw bedrijfsvoering. Als verhuurder wil je graag een goed/tijdig betalende huurder die zich aan de afspraken houdt. Beide partijen zijn er dus bij gebaat dat het proces om te komen tot de huurovereenkomst, maar ook de inhoud van de huurovereenkomst zorgvuldig gebeurt. Maar… waar let je dan op? En wat is nou (echt) belangrijk?

Hieronder vind je 5 tips voor huurders en 5 tips voor verhuurders die een huurovereenkomst aangaan op basis van de ROZ-modellen voor kantoren of retail. Per tip leggen wij uit waarom dit voor jou als (ver)huurder belangrijk is.

Huurders

  1. Wees secuur

✔ Ondanks dat een ROZ-modelhuurovereenkomst een standaard contract is, is een fout zo gemaakt. En een fout(je) neem je wel gedurende de gehele huurperiode mee. Wees dus secuur in het opstellen en aangaan van de huurovereenkomst en controleer deze inhoudelijk goed.

  1. Inhoud van de overeenkomst

✔ Een ROZ-huurovereenkomst is opgesteld door de Raad Onroerende Zaken (ROZ). De door ROZ opgestelde modelcontracten zijn in de basis, aanvullend op de wet, opgesteld om de belangen van beide partijen zo goed als mogelijk vast te leggen. Het model is weliswaar een standaard huurovereenkomst, maar daarmee niet automatisch toegespitst op jouw specifieke situatie. Ga dus goed na of de inhoud aansluit bij jouw bedrijfsvoering.

  1. Begrijp de onderhoudsverplichtingen

✔ In veel ROZ-huurovereenkomsten ligt de verantwoordelijkheid voor het onderhoud grotendeels bij de huurder. Dit kan leiden tot onverwachte kosten. Zorg daarom dat het contract duidelijk maakt welke kosten jij en welke kosten de verhuurder moet dragen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

  1. Controleer of de bestemming van het object past bij jouw bedrijfsvoering

✔ Het contract bepaalt vaak hoe je het object mag gebruiken. Wanneer jouw bedrijfsvoering verandert of groeit, kan een te strikte bestemmingsclausule problemen veroorzaken. Zorg daarom voor voldoende flexibiliteit.

  1. Onderzoek de borgstelling en zekerheden

✔ Vaak moet je bij het aangaan van een huurovereenkomst een waarborgsom storten of een bankgarantie afgeven. Dit kan een flinke impact hebben op de liquiditeit van jouw bedrijf. Kijk daarom altijd vooraf welke wijze het beste bij jouw bedrijfsvoering past en laat je daarbij eventueel adviseren.


Verhuurders

  1. Hanteer een marktconforme huurprijs en huurvoorwaarden

✔ Een scherpe huurprijs voorkomt lange leegstand en trekt solide huurders aan. Zorg dat jouw voorwaarden aansluiten bij de markt, maar houd ruimte voor onderhandeling.

  1. Bereken en verdeel servicekosten correct

✔ Zorg dat alle kosten die aan de huurder worden doorbelast (bijv. schoonmaak, onderhoud, beveiliging) correct worden opgenomen in het contract. Werk met voorschotten en nacalculatie op basis van werkelijke bedragen. Dit voorkomt dat achteraf grote verschillen ontstaan tussen budget en realisatie.

  1. Leg heldere opleveringsvoorwaarden vast

✔ Bij het einde van de huurovereenkomst wil je het object in goede staat opgeleverd krijgen. Beschrijf daarom in de huurovereenkomst exact hoe het pand moet worden opgeleverd en of huurder zijn investeringen mag achterlaten. Dit voorkomt onduidelijkheid en eventuele hoge herstelkosten bij het einde van de huurovereenkomst.

  1. Voorkom discussies over gebruik en wijzigingen aan het pand

✔ Huurders willen soms aanpassingen doen of extra voorzieningen toevoegen. Leg vast wat mag, wie de kosten draagt en of de huurder bij vertrek het object in originele staat moet terugbrengen. Heldere afspraken aan de voorkant voorkomen discussie gedurende de huurperiode of aan het einde van de huurovereenkomst.

  1. Plan periodieke inspecties en onderhoudsmomenten in

✔ Regelmatige inspecties helpen om achterstallig onderhoud en schade vroegtijdig op te sporen. Neem in huurovereenkomst op dat je als verhuurder inspecties mag uitvoeren (ook van de niet publiek toegankelijke gedeelten) en leg de onderhoudsverdeling tussen huurder en verhuurder vast.